En önemli organımız "BEYNİMİZ"
Sağlıklı vücut = Sağlam sinir sistemiBeyin & Sinir Sistemi
Bel ve Boyun Fıtığı, Beyin Tümörü, Beyin Kanaması ve Baş ağrısı şikayetleri
Tüm vücudumuzun yönetim merkezi Beynimiz ve Sinir Sistemimiz
Baş Ağrısı, Boyun Fıtığı, Beyin Kanaması, Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı, Hipofiz Adenomu, Beyin Tümörleri, Periferik Sinir Kesileri ve Basıları, Prolaktinoma – Hipofiz Tümörü.
Beyin, omurilik, periferik sinir ve kas hastalıklarının tanı ve tedavilerinde teknolojik gelişmelerden faydalanarak tanı konmakta ve tedaviler gerçekleştiril-mektedir. Beyin ve Sinir Hastalıkları ile ilgili olarak epilepsi, baş ağrısı, bel ağrıları, vasküler gerilim, uyku bozuklukları, baş dönmesi ve denge bozuklukları, parkinson ve hareket bozuklukları, periferik sinir ve
kas hastalıkları, alzeheimer ve demans, Multiple Skleroz gibi hastalıkların tanı ve tedavileri yapılmaktadır. Uzman doktorların son teknolojiyle donatılmış laboratuar ve ekipmanlarla hizmet verdiği hastanelerde gerekli teşhis ve tedavi işlemleri yapılmaktadır.
Baş Ağrısı
Bazı tip baş ağrıları beyin tümörü, beyin kanaması veya anevrizma gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle ağrı kesicilere cevap vermeyen, uykunuzu sürekli bozan ve hayatınızı felçe uğratan baş ağrılarınız varsa bunun sebeplerini araştırmakta yarar olabilir. Bu sebeple baş ağrısı konusunda yapılacak ileri tetkiklerle baş ağrısını tetikleyen başka ciddi rahatsızlıklarınızın teşhisi önemlidir. Unutmayınız ki önce doğru teşhis sonra tedavi gelir. Anlamlandıramadığınız baş ağrılarınız varsa mutlaka bir doktora görünmeyi ihmal etmeyiniz.
Beyin Kanaması
Beyin kanamaları en çok travmaya uğramış olgularda görülür. Sıklıkla düşme, çarpma, trafik kazası veya darp sonucu meydana gelen travma beyin kanaması ile sonuçlanır. Beyin kanaması ciltaltına, beyin dokusu içine veya beyin içindeki boşlukların içine doğru olabilir ve felç (inme),sakatlık ve ölüm dahil çok önemli sonuçlara neden olabilir. Yüksek tansiyon (Hipertansiyon), Anevrizma, Kan damarı anormallikleri (Arteriyovenöz malformasyonlar), Amiloid anjiyopati, Kan veya kanama bozuklukları, Karaciğer hastalığı, Beyin tümörü, Alkol, uyuşturucu madde kullanımı diğer beyin kanaması nedenleridir.
Prolaktinoma – Hipofiz Tümörü
Beyinde yer alan ve fındık tanesi kadar büyüklükte olan hipofiz bezinin çok önemli işlevinden ötürü, Hipofiz tümörünün büyümesi ve vücudun ihtiyacı olmayan hormonları salgılaması sonucu ciddi sağlık sorunları oluşturabilir. Tedavisi ameliyat, ilaç ve radyocerrahi yani Gamma Knife tedavisidir. Hipofiz bezi tümörleri arasında en sık görülenler; süt salgılatan prolaktin hormonunun hücrelerindeki tümörlerdir. Bu hastalığı akromegali, Cushing hastalığı, hormon salgılamayan tümörler ve birden fazla hormon salgılayan tümörler takip eder. Baş ağrısı, halsizlik, görme bozuklukları gibi tümörden kaynaklı belirtilere karşı dikkatli olmak ve şüphelenildiğinde doktora başvurulması gerekir. Vücut şeklinde değişiklikler ve bazı fonksiyon bozuklukları, kadınlarda memelerin büyümesi, hassaslaşması ve süt salgılanması, adet düzensizliği ve adet kesilmesi, kısırlık, erkeklerde cinsel güç kaybı, kısırlık ve memelerin büyümesi, aşırı boy uzaması (devlik), gövdede toplanan kilo artışı ve kıllanma belirtiler olarak görülebilir. MR ve Bilgisayarlı Tomografi (CT) çekilerek tümörün saptanması halinde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı tarafından tıbbi ve cerrahi tedavi kararı verilebilir.
Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı
Günlük yaşamımızda yük kaldırma, eğilme, dönme, kazalar vb. nedenlerden ötürü bel bölgemiz travmaya maruz kalır. Bel omurgamızın en fazla yük taşıyan bölgesi olup travma sonucunda bel ağrısı veya bel fıtığı görülebilir. Bel Fıtığı, bel bölgemizde bulunan omurgaların arasındaki diskin yırtılarak, sinirleri sıkıştırmasıdır. Genellikle şiddetli bel ağrısı ve bacağa yayılan ağrıyla ortaya çıkar. Bel ağrısının bir çok nedeni olabilir. Çeşitleri şunlardır. Mekanik bel ağrısı, bel fıtığı, omurga kanalında daralma, omurlarda kayma ve biçim bozuklukları, kireçlenme (osteoartrit), kemik erimesi (Osteoporoz), romatizmal hastalıklar, gerginlik ve stres bel ağrısının kronikleşmesine neden olan en önemli nedendir. Bel ağrısı tanısı iyi bir hikaye alma ve fizik muayene ile ortaya konabilir. Ayrıca hastanın hikayesine göre; kan tahlili, Bilgisayarlı Tomografi (BT), Magnetik Resonans Görüntüleme (MRI), Elektromyelografi (EMG), Kemik taraması (Sintigrafi), Kemik yoğunluğu ölçümü gibi ihtiyaca uygun olarak ileri düzeyde tetkikler de istenebilir. Konservatif tedavi yöntemleri olan ilaç, istirahat, fizik tedavi gibi yöntemlerle iyileşemeyen hastalara cerrahi yöntem önerilir. Cerrahi tedavi önerilmesi durumunda gerekli fıtık ameliyatı yapılarak hastanın sorunu giderilir.
Hipofiz Adenomu
Hipofiz bezi beyin tabanında yaklaşık 0.5 gram ağırlığında vücudun hormon salgılarının düzenlenmesi ve kontrolünde görevli endokrin bir bezdir. Hipofiz bezinin tümörlerine hipofiz adenomları adı verilir. Hipofiz adenomu düşündüren belirtileri olan hastalarda tüm sistemlerin muayenesi ve nörolojik muayene sonrasında hastanın hormon profili, görme alanı ve kranal mr görüntülemesi ile hipofiz adenomu tanısı konulabilir. Medikal tedaviye yanıt vermeyen yada cerrahi tedavi önerilen hastaların tedavisinde Transsfenoidal (burun boşluğundan) veya Transkranial yöntem (kafatası açılarak) kullanılarak cerrahi müdehale gerçekleştirilir.
Beyin Tümörleri
Beyin tümörleri, kafatası içerisinde büyüyerek beyin üzerine baskı yaparlar ve öncelikle kafa içi basıncın artmasına bağlı belirtileri gösterirler. Beyin tümörü bulgularının bazıları; baş ağrısı, epilepsi benzeri bayılmalar, vücudun bazı bölgelerinde kısmi felçler, şiddetli kusmalar, bazı fiziksel yeteneklerimizin kaybı, kişilik bozukluklarıdır. Beyin tümörlerinin iyi veya kötü huylu olduğu beyin görüntüleme yöntemleri (beyin MR’ı, tomografi , spektroskopi ) ile tahmin edilebilir. Kötü huylu tümörlerin tanısı patoloji denilen normal olmayan dokunun özel boyalar ve mikroskop ile incelenmesi ile konulabilir. Konulan tanıya uygun olarak tedavi uygulanır. Çok hassas bir konu olması sebebiyle konulan tanıya bağlı olarak izlenecek yöntem ile ilgili daha detaylı bilginin ancak Beyin Cerrahınız tarafından verilmesi uygundur.
Periferik Sinir Kesileri ve Basıları
Sinirler beyinden gelen iletilerin vücudun çeşitli bölgelerine uyarı taşımasını sağlayan ve vücudun çeşitli bölgelerinden gelen uyarıları beyne taşıyan ileti sistemleridir. Periferik sinirde iyileşme kapasitesi beyin ve omuriliğe göre daha yüksektir. Periferik sinirler zedelendiği zaman tuzak nöropatisi denen ellerde uyuşma, parmaklarda uyuşma, his kaybı yada travma sonrası diz altında, kalçada uyuşma, his kaybı, ağrı, çabuk yorulma v.b. şikayetler görülmektedir. EMG ve MRI ile tanı konulmaktadır. Tıbbi ve cerrahi tedavisi mümkün olup sonuçlar yüz güldürücüdür. Hastalar kısa süre içinde normal günlük yaşamlarına dönebilmektedirler.
Boyun Fıtığı
Boyun fıtığı tespit edilen hastalarda tedavi yöntemleri hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Ağrı kesici, kas gevşetici yada fizik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi müdahale gerekli olabilir. Boyun fıtıkları boyun omuları arasında yastık işlevi yapan disklerin boyun sinirlerine bası yapması sonucu oluşur. Boyun fıtığı tanısının konulmasında ileri teknik yöntemlerden yararlanılır. Bunlar; boyun grafileri, MRG (Manyetik Resonans Görüntüleme), EMG (Elektro-Myo-Grafi) gibi yöntemlerdir. Cerrahi girişimin gerekmesi durumunda boyun sinirlerine bası yapan fıtıklaşmış disklerin temizlenmesi ve yerine titanyumdan oluşan bir disk yerleştirilmesi gerçekleştirilir. 40- 60 dakika süren bir ameliyat sonrasında hastalar aynı gün ayağa kalkabilir ve 1 hafta sonra işlerine dönebilirler. Cerrahi girişimin yapılmasına uzman bir beyin cerrahının karar vermesi ve uygun teknoloji ile girişimin yapılması gereklidir.