Obezite Sorununa Çözüm
Tüp Mide & Bağırsak Bypass ameliyatıObezite diğer sağlık sorunlarının tetikleyicisi olabilir!
Doğru tanı ve doğru bir cerrahi müdehale ile sağlığınıza kavuşun.
Obezite kaderiniz olmasın
Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kriterlere göre eğer Vücut Kitle İndeksiniz (Body Mass Index) 30’un üzerindeyse tıbbi olarak obez sınıflandırılmasına dahil olursunuz.
Obezite çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi yaşam sürenizide kısaltabilen bir hastalıktır. Obezite öncelikle spor, diyet v.b. yöntemlerle kontrol altına alınmaya çalışılmalı ve kişinin obeziteden kurtulması için kişiye özel çözüm yöntemleri denenerek uygulanmaya çalışılmalıdır. Ancak bu tip yöntemlerle obezitenin giderilemediği durumlarda Obezite Cerrahisinden yardım alınarak aşırı kilolu kişilerin sorunlarının çözümü yoluna gidilebilir.
Obezite cerrahisi, hormonal rahatsızlığı olmadığı halde kilo veremeyen, diğer tedavi yöntemlerinde başarı sağlanamayan, zayıfladıktan sonra tekrar aynı kilosuna dönen ve kilo sorununu normal yollarla çözemeyen kişilere doktorun uygun görmesi durumunda sağlık durumları bozulmaya başladığında yapılmalıdır. Obezite şikayeti olan hastaların kronik alkol, ilaç bağımlılığının bulunmaması ve ayrıca aktif bir psikiyatrik hastalığının olmaması gerekmektedir.
Cerrahi Yöntemler
Obezite Cerrahisinde günümüzde en sık yapılan ve rağbet gören iki ameliyat yöntemi göze çarpmaktadır. Bunlardan birincisi gastrik bypass (mide baypası) ve ikincisi ise sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatıdır. Cerrahi yöntemlerin temelinde gıda alınımını azaltmak yada besin emilimini kısıtlamak yatmaktadır. Gıda alınımını azaltmak için midenin hacmi küçültülmektedir. Besin emilimini azaltmak için ise bağırsağın bir kısmının bypass edilmesi işlemi yapılır. Her iki yollada hastanın kilo vermesi sağlanmış olur. Laparoskopik yöntemler yardımıyla, küçük deliklerden girilerek ameliyatlar günümüzde az ağrılı ve pratik bir biçimde Uzman Hekimler tarafından yapılabilmektedir.
Sleeve Gastrektomi (tüp mide)
Tüp Mide ameliyatında midenin belirli bir bölümü cerrahi işlemle çıkarılır ve geriye tüp şeklinde (bir muz büyüklüğünde) bir mide bırakılır. Bu nedenle tüp mide ameliyatı adı almıştır. Midenin boyutlarının küçülmesiyle birlikte salgılayacağı ghrelin hormonuda azalacağından açlık hissi ve iştah azalır.
Gastrik Bypass (mide baypası)
Tüp mide ameliyatından farklı olarak bu yöntemde ilk olarak mide hacmi küçültülmekte ve alınabilecek yiyecek kapasitesi sınırlandırılmaktadır. Ancak bağırsakların emilim görevi devam edeceğinden hastanın az miktarda da olsa tüketim kültürü eğer bol kalori içermekteyse bu defa kilo almasının önüne geçmede başka bir tedbir daha gündeme gelecektir. Oda ince bağırsağın bir kısmının bypass edilerek sağlanır.